Thursday, October 13, 2011

16/8/2011 - The day of the Accident

While watching dilemma wanita, suddenly me terfikir jugak pasal my dilemma until today.  It all happened during Ramadhan, dan until today watever had happened masih membelenggu dalam fikiran ni.  I hv taken this from my FB and thought of posting it here at my blog since dah lama terbengkalai blog ni without any story.

16/8/2011 at 615am, tarikh dan masa that I will never forget selagi masih bernyawa di bumi Allah ini.

As usual we left the house around 6am. That morning I told the kids kiter kluar lambat sikit ibu nak sholat subuh. Dah dua hari terlepas, need to rush in, Arin dah start prelim, takut nanti lambat sampai school. Tapi that morning perasaan lain sikit,berdebar-debar jer hati ni, but tawakal jugak, n berdoa selepas Sholat, "ya Allah ya Tuhanku, selamatkan lah perjalanan kami pagi ini". After Sholat, kiter pun kluar.

Biaser lah di JB, kalau pagi hari semua keta berdesut, traffic light pun tak di hindarkan. As for me, biaser jugak drive about 90 kot, ader jugak lah speeding kan bila nampak tak der kereta tu. On the way seperti biase Aqil n Arin at the behind seat dah start to sleep and Yana seating in front slalu layankan ibu dia berbual.

The route we used to go back to Singapore is all the way up to JB Central, we will pass hospital Sultanah Aminah, the zoo and the Istana, all the way to the post office and JB Central. That way the jam tak massive sangat.

It started after I passed Sultanah Aminah Hospital, when I checked the rear view mirror, I saw satu kereta ni bukan main laju, so hati ni berkata, "hai kereta ni, macam nak overtake aku jer" cause the lane after that will be from double to single lane, n by than betul-betul kat kawasan Istana.

Makin lama makin dekat, n dah nak dekat masuk single lane ni, the car masih lagi laju, memang at that time, me pun tengah laju jugak, but when I saw the car terlalu laju, I start to slow down a bit. When approaching the single lane, kereta tu dah betul-betul dekat, he jam brake and hit behind my car dengan kuatnyer than he terus berdesut lagi, as for me that is where I lost control of the car.

What I can remembered, the car hit the road shoulder, than my kids n myself started to shout, Ya allah, subahanallah, I can hear Arin shouting, Ibu tolong ibu, yana shouted, ya allah Ibu , and Aqil he was sleeping when it happened. Everything went blank after that until at the end, the air bag burst out and the car stopped.

Subahanallah, when it stopped, I thought we are gone, or may be the car terbalik, I was shouting, Ya allah, n calling my kids one by one. Alhamdulillah, four of us masih bernyawa and we crawled out of the car. When we were outside, we realized kiter berada di dalam hutan di kawasan Istana Johor. The car actually langgar the barrier yg tinggi, rempuh pagar and even rempuh pokok hingga tumbang.


Kak Yana berusaha mendapat kan pertolongan dengan bergegas keluar dari tempat kejadian dan berdiri di tepi jalanraya untuk mendapat kan bantuan. Puas kami menahan, memekik tak der siaper pun yg berhenti sehingga lah sebuah teksi berhenti kerana pada masa itu kami dah seperti orang giler yg hilang ingatan. The teksi driver pun terkejut melihat kami, kalau accident mana keretanyer, and when we told him that our car is inside hutan tu, dia istiigfar melihatnye.

By than I hv called my anak sedara and told her what had happened. She came to the hospital to help us settle things there until my huby reached the hospital.

To make the story short, once my huby reached the hospital, we told him what happened and he was relieved to c us. Aperlagi setelah melihat tempat kejadian, ramai yg sangka penumpang dan driver tentu dah takde.

Than we settle all the paperwork at JB police traffic and arrange for towing to tow the car back to Singapore. After all the paperwokrs are done in Singapore, like claiming insurance and etc than only we went for check-up. Alhamdulillah nothing serious afte the x-ray. I had a chest pain and bruises on my chest due to the hard impact. Kak yana terseliuh lengannye, Arin lengan dia bengkak sikit as for Aqil, he was the only one yg without any injuries, alhamdulillah.

The car, totally severe damaged, until today we are still waiting for the insurance news to see if we are able to claim or its a total lost.

And due to this, we have to stay at MIL house for a while, sampai semua urusan selesai.


Selepas kejadian yg ngeri ini, sampai lah ke hari ini I m still in a trauma to drive. I cant even touch the steering wheel. Kami bersyukur kerana Allah telah memberi kami peluang kedua untuk berada di samping orang-orang yg kami sayangi.

Bayangkan kejadian yg begitu ngeri itu boleh menyebabkan sesuatu yg fatal tetapi Allah telah melindungi kami dengan kuasanye yg begitu besar sekali.

Sehingga ke hari ini perasaan takut itu terbawa-bawa, n I dont even want to touch the steering wheel, aper lagi kalau huby drive to fast or ada kereta yg terlalu dekat, I will start to shout at him.

Hopefully I will get through this soon, n be myself again, insyaallah.

Alhamdulillah setelah sebulan kereta di workshop, I tried cekalkan hati untuk drive, at first gabrah jugak, macam lost touch with the momentum, padahal auto, but the car keep jerking....after a few days alhamdulillah everything went very smoothly and M back driving.

Some photos taken after the accident...



minor injury that I had..

The after...


9 comments:

rasp said...

Ya Allah sis....
seram i baca citer u nie sis....
mau tak u traumatised...
syukurlah u & kids selamat....

Moralle said...

Rasp, ya dear its like i di beri kesempatan untuk melihat dunia lagi.

AKO @ retna said...

ya allah,
bila baca kisah akak ni, terbayang kejadian ngeri tu.
esp bila u mention yang kereta u dah dalam hutan tu..

tapi alhamdulilah DIA masih bagi peluang untuk teruskan life..

harap2 pasni hilang trauma, n back to normal life again.

syukur, walau nmpk dasat tapi sumer nya takde injure yang teruk2..

atty's said...

ya allah..takut saya sis.,nasib semuanya selamat..syukur

Moralle said...

Ret, kalau di ingat kan kembali, heran jugak sis, now bila ngan abg jer sis akan lalu tempat tu, if m driving alone or with the kids, sis gunakan jalan lain, tapi sis bersyukur lah kerana kami masih di lindungi.


Attys, tu lah dear, hati-hati lah bila drive, musibah tu di mana-mana jer kan.

lily lotus said...

ya Allah sis, syukur sangat u and the kids ok. itu yg lebih penting...semoga kita semua akan terus dilindungiNya

the kecik said...

Moga Allah sentiasa melindungi ur family. Ada hikmah yg terjadi. Be strong kak morelle! Take care

KiKiHanakO said...

semoga akak dah sihat ok. rindu akak tau.. lame tak jumpaaa

Moralle said...

Lily, alhamdulillah we r ok after the accident.

The Kecik, insyaallah sis :)

Kiki, halo dear, we r ok, miss u too n of course the gangs..heh