Friday, March 13, 2009

...WKENDS RECIPE...

Halo, hi hi................wkends are here again..............probably u all can try this superlicious yummy crunchy choc chips (my previous entry), di atas permintaan yg tidak ramai, miahahahaha..........there are bloggers yg had requested for the recipe, so its not a bad idea kan if u all yg tak merayap kemana-mana this wkend untuk mencuba ini cookies, its very crunchy and yg penting sodappppppppp and simple to do.............macam famous amos cookies.

I have tried few types of choc chips cookies, so far this is the besttttttttttttt :)

Ingredients :

1) Self-raising flour - 500 gm
2) plain flour - 150 gm
3) brown sugar - 350 (if u dont like it sweet, bleh di kurangkan, I used 300gm)
4) cream of tartar - 1 teaspoon
5) Bicarbonate of soda - 1 teaspoon
6) milo - 1 cup
7) butter - 250gm x 2 (room temperature)
8) Choc chips + nuts (can be any nuts) - 300gm
9) Eggs - 2

Brown sugar and eggs, mixed till kembang. Than add all the flour, cream of tartar and bicarbonate of soda and milo. Mixed well, than add in the butter, di adun hingga sebati, lastly add in the choc chips and nuts.

Heat oven to 180 deg Cel.
Bake for 25 to 30 mins

Notes : Butter tak payah di pukul or cairkan, just add in and mixed with the others
Nuts, di bakar dulu dalam oven, around 20 mins or till crunchy lah


"SELAMAT MENCUBA"


and





12 comments:

SiS-lin said...

ptut le byk mar,rupenye sampai 2 ketul butte tu,klu sis bt guna seketul pun ok dh cukup tu...

Moralle said...

sis-lin, yup ni leh dapat around 100 to 200, depending on the sizes....comel comel sodap,sekali ngappp jer,hehe..

rasp said...

looks simple jek sis..leh masuk dlm buku recepi nie hehehehehe..buatnya ntah bila :D

have a beautiful wiken sis!

Moralle said...

rasp, memang pun simple, tutup mata dah jadi, hehehe....happy wkends to u 2 dear :)

~ Lady ell ~ said...

wah,ni kenek try nih....dh ada recipi..mesti sedap.thnk u sis..

atty's said...

nanti leh torai..tq sis..

and happy weekend..

Blushwax said...

oooo....I nak try lah. If I substitute milo with cocoa powder boleh tak sis?

Shopaholic Mama said...

I think I tunggu you buatkan I lah Sis... hehehehe

Moralle said...

ell, memang sodap, sure the kids will love it :)


raf, boleh sis use Hershey brand, sodap giler, dah tu bawak for our potluck k.......hmmm bila pulak ek


sm, kiter tunggu versi Raf lah sis, hehe...

Kasawari said...

boleh ler cuba nanti.. tapi nak rasa sis punya hasil dulu ler.. he he

Moralle said...

kasawari...bleh no hal lah bro, hehehe...cuma bila kah itew, hehe..

PerantauSepi1306 said...

heheheh choc ships mmg besh kan sis.. kalo dpt yang dah siap lagi best.. ekekekekeek gurau yo ;D