Sunday, August 24, 2008

...SUNDAY AT HOME...

Cold Sunday, its has been raining since morning until now. I'm at home the whole day, its hubby working day today, so we didnt planned anything. Just relaxing with the kids, as usual cooked and house cleaning.

After that layan my 2nd story book that I bought, hmmmmm yg ni tak tau lah pulak bila nak habis, the 1st one took me abt 3 weeks to finish. Nowadays read story book kenek c my mood, if mood kusyuk I can finish fast, if not dragging lah for few weeks.

At 4.30 we went out a while to the tailor, hubby fetch us there. Need to alter Aqil baju melayu and Arin baju kurung. Bought it for quite sometimes already only today teringat nak send for alteration. On the way home, singgah beli kuih apam balik kat Woodlands. Cuaca sejuk-sejuk ni syokk jugak makan kuih apam with coffee........and read story book :)

Well that is my Sunday, beristirehat at home with my family, waiting for tomorrow, MONDAY..................

********************************************************************

Saturday we went to my mom and dad pusara. All of us went, I brought my kids along, Yana and Arin wanted to c their grandparents pusara. Dah lama I tak bawak the kids, so since hubby pun tak work so I heret semua sekali pergi. Umi and Abi bawak her 2 daughter. We all tak drive, tumpang Abi car jer, he fetched us at 11.40 from our place.

The weather is not so good, mendung and by the time kite reached highway its already drizzling and cuaca very gelap. But alhamdullilah when we reached kawasan perkuburan, cuaca jadi terang, hujan yg tadinyer renyai-renyai berhenti seperti mempermudahkan urusan kami ke situ.

We went to arwah my mum pusara dulu, bersihkan mana yg patut than after that we went to arwah my dad pusara, the same thing, we bersihkan dulu before my BIL bacakan doa di kedua-dua pusara. When I lagi berdoa di pusara my mum, I tak perasan yg I menitiskan airmata sehingga Aqil asked me "Ibu why u cried, ibu sedih eh ibu tak de emak" perasaan begitu sayu sekali when I was there, I terasa rindu yg teramat sangat dengan arwah my mum, sehinggakan I didnt realized that I was crying tersedu-sedan sampai menyebabkan Aqil bertanya. Hw time flies dah bertahun lamanya my mum and dad passed away, dah bertahun jugak I tak dapat lagi menyambut Ramadhan dan lebaran dengan mereka.......

After visiting my parents pusara, we went to visit my BIL father and brother pusara. We help to bersihkan jugak mana yg patut.

While doing the cleaning, I saw jugak few pusara yg dah tak terjaga, mungkin family member tak datang membersihkan, tak menjenguk sampai di timbuni rumput-rumput. U cant even c batu nisan nya, kesian kan. Sempat jugak I told my kids to look at it and told them if I were to go next time, I want them to visit and look after my pusara regularly supaya tak seperti yg mereka nampak.

We also went to see pusara-pusara lama yg di gali balik than di tanam di tempat yg baru, satu kuburan dengan at least 8 names. These are all pusara-pusara yg dah bertahun lamanyer, di pindahkan ke tempat baru, family member has to come and collect the bones and di tanamkan bersama-sama yg lain, kira macam sharing gitu. Satu kubur sharing with at least 8 others.

We finished about 2.30pm, after semua dah selesai kite pun balik. On the way home the weather jadi gelap balik and started to rain heavily. Ni lah yg dinamakan kekuasaan ALLAH, kite minta kepadanya untuk mempermudahkan kerja-kerja kami, ALLAH merestui dan memperdengarkan kami, dan apabila semuanya selesai hujan turun dengan lebatnya.

The kids semua dah lapar, so we all singgah makan at Jurong. Makan sambil berborak-borak with my sis and anak sedara.


By the time we reached home its already 4.30, mandikan Aqil and the girls pun mandi. Umi singgah my house cause hubby nak tolong Abi cuci kereta, kotor bekas-bekas pasir and rumput. Umi left our hourse about 6pm.

Felt very tired the whole day spending time kat kuburan, watched TV sikit lebih kurang, all of us went to sleep quite early on Saturday night.




12 comments:

rasp said...

Sis, org kalo dah jelita, pakai apa pun jelita!

Sedih bila baca pasal your 'kerinduan'... sabar iye sis!

smoochhh! & *hugs* for you!

moralle said...

rasp, jelita, aduhhhhh tak lah yang, biase-biase jer, lagipun rasanyer dah patut kot bertutup-tutupun :)

memang sedih kalau di ingati kembali kenangan2 ngan my parents, yg pahit, yg happy semuanyer ader, tapi walau apepun mereka adelah ayah yg ibu yg penyabar dan penuh kasih........

Shopaholic Mama said...

Its good to bring the kids to see sendiri kubur datuk nenek. We all visited at least twice a year but my eldest sis rajin jugak pegi to clear the rumput2. kesian jugak tgk kubur lain yg tak terjaga, maybe takde family agaknya.

moralle said...

mama, yr eldest sis sama rajin ngan my sis yg jaga Aqil. She pun every 2 mths once go there to bersih kan rumput2.

Kubur yg terbiar tu memang kesian lah, kalau tak di perhatikan betul-betul macam tak de kubur kat situ.

Kasawari said...

Salam,

Pusara ni di Jurong ya... Pusara Arwah Nenek dan Atok saya pun di sana, sebab mak saya asal di sana.. lama tak ziarah ke pusara di sana..

Bagus jugak bersihkan pusara sebeum ramadhan ni..

Aqil tu umur berapa tahun.. ? ada masa lawat ke blog khas utk anak2 saya di http://ammaraiman.blogspot.com/

moralle said...

kasawari, yup the pusara kat kawasan Jurong, oh yer ker yr mom asal orang sini, sekarang pusara tu dah membesar sangat, yg lama semua kenek alih ke tempat yg baru...

Aqil is 4+, this Dec 5years. I sure visit yr kids blog :) lets link k..........

Ninie said...

wahh jelita gitu u sis pakai tudung ... :-)
semoga rohnya ditempatkan bersama2 org yg beriman.Amin

moralle said...

ninie, sekali-sekala macam lain kan, insyaallah satu hari akan berkekalan tudung tu kat kepala akak :)

Thanks for the doa's .........

Ceera said...

wowwwwwww..

tergamam jap tengok.. =P

cute gila oh.. nampak akak lagi mudaaaaa.. tak tipu punye..

moralle said...

ceera, aduhhhh yer ker nampak muda, sama jer kot :)

Aien cute said...

erm.. akak nampak cute lah! suka ngok akak pakai tudung... nampak muda dan jelita. Bila nak pakai wat selama2nya. Aien pun nak ke arah tu, wait masa yang sesuwei...

moralle said...

aein, so kite ade sesuatu yg sama yg harus di tuju but masih menunggu masa yg sesuwei........