Thursday, July 24, 2008

......MY SON.............

Alhamdulillah Aqil getting better but I'm very sad looking at this ..................

Hati ibu mana yg tak terharu melihat anak nyer dengan keadaan begini, when I tried to apply lotion dia dah menjerit kepedihan, kesian kan ): "Ibu adik tak nak pakai, sakittttttt, pedihhhhhhhh"

Yesterday night struggling jugak nak apply kan lotion especially kat bahagian buttock yg very teruk sekali, badan halus and lembut dah bertukar menjadi teruk and kasar........

Banyak jugak medication he needs to take, lotion to apply, itchiness syrup, flu and cough syrup, and also his spray which doctor ask to continue lagi. We stop giving him the spray 2 mths ago, unless he really need to use it during cold day or heavy cough.


Lucky Aqil ni budak yg senang makan ubat, from baby lagi its very easy to give him medicines. Some kids dont like medicine kan, but Aqil dah lali makan ubat, ubat ape pun dia boleh telan :)

To all dear frens, thank u for the doa untuk kesembuhan Aqil, he is on MC for 2 days but today he is going back to school, he told umi this morning "Umi Aqil want to go school, boring duduk rumah"........... Kecik-kecik pun dah tau boring, but if that will make him happy why not kan.......... at least we know that he is feeling better already :)





17 comments:

Noris Mohd Noor said...

aqil kena gegata ker atau apa tu...
dulu haris kena gegata, i x goring2 dalam umah pastu... ambik pisau tekan2 kat gegata tu... alhamdullilah baik... ikut petua la konon2 nya..

Shopaholic Mama said...

Sis, D pun slalu kena mcm gitu jugak & she always get it when she has asthmatic cough so maybe side effects of the ubat asthma. Doctor just give antibiotics & lotion for the itch. Maybe you nak try Noris' petua maybe works but pisau tu kena careful.

rillys said...

lahai pity him..allergic ke apa tu..kena gigit apa ke..tak sanggupkan tgk anak tahan sakit camtu :( hopefully akan baik very soon..aminn

rasp said...

oooo sis kesiannya i tengok..pedih tu mungkin sebab dia garu2 and luka kot..alahai kesiannya.. kalo i kan, i yg nangis dolu tau..i nie very the telenovela..

nasib baik dia senang makan ubat.. aqil memang gooood boy!

sis u pun take care tau!

:: p R i n c E s S _ N :: said...

get well soon aqil....

moralle said...

Nor, macam gegata tapi dah tak gatal cuma bekas garuk je yg teruk. Oh yer ker kalau gegata tekan pakai pisau, wah ni nak kenek simpan petua camni, berguna jugak satu hari nanti, thaksss :)

moralle said...

Mama, oh D pun ade asthma eh, Aqil from baby doctor suspect asthma, that is why now 6 mthly kenek gi KK for follow-up. I dah discontinue his puff but now kenek pakaikan balik cause lungs dia blockage sikit...sumtimes he to ade macam rashes after take medicine

Petua pisau tu kenek pakai kalau betul gegata, I dont think it works if the cause is by medicine...

moralle said...

Rillys, akak rasa bukan gegata, dia allergic to sumting so tu yg buat gatal. Anyway dah beransur pulih cuma bekas jer yg teruk sikit, thanks laling :)

moralle said...

Rasp, dah meleleh pun my tears semalam tengok kan lukanyer, nak go toilet to wee wee pun sakit he says, kesian kan ):

Ni gara-gara menggaruk time tidur lah, mana lah perasan kalau tidur sambil garuk, yg rasa cuma best, kuku pulak panjang sikit, so apelagi, camtu lah jadinyer, tapi cian dia.......

Thanks sis, u take care to, muachhsss........

moralle said...

N thanks laling :)

zie said...

Kesian nyer Aqil, Kak Moralle.

I dulu pernah kena gegata gak, masa g jungle trekking dulu. Tapi mine was one -off , so Doctor bagi injection and also bubuh ubat sapu.

As for Aqil, dier ada sensitif skin, macam anak buah I, same kes la. Teruk gak. Rupa nyer allergies pada seafood, so tak boleh makan at all. Kalo kena, kena inject and also ubat sapu and ubat makan sekalik.

Apa-apa pung Kak Moralle, bersabar kay.Insya allah.

moralle said...

Zie, Aqil has sensitive skin like his daddy. Tak boleh pakai baju yg dah di simpan lama, allergy to habuk, especially carpet or ape-ape yg berabuk lah.

Yg tak sanggup nyer dia kan budak lagi, so sedap jerrrrr dia garuk, nak marah pun kesian, kalau kite orang tua kenek mintak ampun, ape lagi dia budak kan ):

Now dah tak gatal cuma bekas-bekas yg tinggal.......

eedany said...

eedany doakan semoga aqil cepat sembuh...

sangat sedih... :(

pu3nemo said...

adik sy pun kena mcm tu..
tp skang da ok la..

tp bila dia mkn bnda yg dia suka,sure akn trk cmtu

cian tau..

sy tau seksanye cmne!!

ni aqil yg kecik ne mcmtu,lg sedey..

=(

moralle said...

Eedany, nak tunggu baik yg lambat, garuk sedap jer kan, mudah-mudahan cepat lah baik bekas-bekas tu :)


Nemo, Aqil sensitive skin ni cuma habuk jer tak boleh agaknyer, makanan so far okay tak de yg sensitive, kalau tengok muka dia lagi menggaruk memang kesian ):

Ceera said...

teruknye badan aqil.. kesian betul.. tapi kena la buh jugak kalau nak cepat sembuh...

moralle said...

Ceera, cian Aqil, menggelitik kalau taruk lotion, sakit kan luka-luka tu semua, now alhamdulillah dah ok sikit :)