Thursday, April 24, 2008

THE BOSAN DAY...........

Akceli today amat membosankan, dah lah masuk office lambat, I reached office at 10am, wuhhhhh boss muka bonyok, bleh blah lah k pak cik oi, I dah informed him that I will be late anyway. I m not feeling very well today, woke up this morning with a headache and my heart is beating very fast this morning. Hubby had asked me to go and c doctor today, but malas lah pulak cause this Saturday pun I hv appt with doctor, so ended I just took the medication i had and back to sleep until about 845am. I missed my coffee again today and now I m very sleepy dehhhhhhhh, will go n buy coffee after this entry.

I wanted to post this story sent by a fren, not sure if anyone had read this, but its very sad, read on k................ its lengthy thou, hopefully bersabar lah kalau baca tu.

********************************************************************************************

Dear all,

Untuk bacaan papa & mama - (dan bakal papa & mama)

TITLE : PAPA BACAKAN KUAT-KUAT YE

Malam itu saya benar-benar sibuk. Selepas solat Isyak Dan menikmati hidangan, saya terus ke meja tulis, mahu menyiapkan kertas kerja yang akan saya bentangkan pada mesyuarat tiga Hari akan datang.

Baru nak mula, anak tunggal saya Serena 6, tiba-tiba datang menghampiri dan membawa sebuah buku. Saya kerling nampak dia tersengih-sengih manja.Begitulah dia, kalau Ada sesuatu yang dimahukannya, dia akan bersikap terlalu manja.

"Papa? Bacakan buku cerita in. Bagus tau! Cerita pari-pari, Ina nak dengar," Kata Serena menghulurkan buku bergambar itu pada saya. "Buku baru ya?" SayaBertanya berbasa basi tanpa menoleh, sekadar melayan.

Serena mengangguk lantas memberitahu buku itu dibelinya pagi tadi.

"Papa sibuk, lain kali boleh tak?" saya memujuk. Serena memuncung, memperjelaskan rasa kecewanya, tapi saya benar-benar sibuk. "BolehlahPapa?..sekejap saja. Ceritanya sedap?." Rengek Serena enggan mengalah."

Kan papa kata sibuk! Suruh mama baca?.." "Mama basuh pinggan. Alaaa? Bacalah, papa!" Serena merengek sambil menghentak-hentak kakinya ke lantai. Nyata dia tidak mahu mengalah

"BUDAK INI?..!!!" Tak reti bahasa ke. Pergi sana !!!!" saya jerkah permataHati saya itu. Serena panik. Dia terperanjat sungguh kerana tidak menyangka saya bertindak sejauh itu. Nampak jelas matanya sedikit berkaca, lalu dia beredar sayu.

Dalam nada sebak, dengan muka yang sebek, Serena beredar sambil menoleh ke arah saya. Dalam suara tersekat-sekat dia bersuara, "Nanti papa bacakan duat-kuat cerita ini kat Ina, ya papa!

"Saya hanya memandang tajam ke arahnya. Sebaik tiba di pintu bilik dia menjeling saya, kali ini saya mengangguk. Masa terus berlalu, seminggu, DuaMinggu namun kesibukan saya semakin bertambah. Setiap kali pulang, Serena tidak merengek minta dibaca cerita pari-pari itu, namun tangannya tak lepas memegang buku itu. Mungkin juga dia faham saya terlalu sibuk.

Pada minggu berikutnya sedang saya, isteri Dan Serena menikmati sarapan bersama, saya perhatikan buku itu masih dipegangnya.

"Mama dah baca, seronok papa," kata Serena. Saya mengangguk sambil tersenyum. "Bila papa nak bacakan?" tiba-tiba Serena bertanya. "Mama dah bacakan, okeylah TU!" Nampak wajahnya terkuncam. Saya terus menyuap makanan."Mama baca perlahan. Nanti papa bacakan kuat-kuat ya! Katanya.

Saya mengangguk.

Selesai makan saya mencapai akhbar. Lembar demi lembar saya tatapi. Tidak terfikir untuk menunaikan impian Serena. Tiba-tiba terdengar bunyi suatu dentuman yang cukup kuat di luar. Konsentrasi saya cuma terganggu seketika, sebelum kembali memusatkan perhatian ke dada akhbar.

Tiba-tiba pintu pagar rumah digegar, saya segera menjenguk. Jiran-jiranMengatakan Serena dilanggar kereta. Saya panik, sempat berfikir, bilaPulak dia keluar? Tadi Ada kat dapur. Saya memekik memanggil isteri sebelum meluruKe lokasi kemalangan. Sungguh kabar itu benar, Serena terkulai diribaan seorang jiran yang sedang memberi bantuan. Saya terus pangku anak saya, masuk ke kereta jiran yang sedia memecut ke hospital..

Darah membasahi pakaian Serena. Nafasnya sesak. Isteri meraung sekuatHatinya.

"Ina?! Ina?..! Inaaaaaaa!!!" saya memanggil-manggil perlahan namanya dipangkal telinga Serena yang berada dalam pangkuan. Tatkala itu nafasnya tersekat-sekat. "Papa? Mama..Ina takut. Ina sayang papa, Ina sayang mama,Ina tak nak mati!" bersuara Serena antara dengar dan tidak sambil membuka matanya yang dipenuhi darah, saya kesat darah itu dengan tisu. Namun sekadar cuma. darah kembali memenuhi wajahnya. Tangisan kuat isteri saya membuatkanJiran yang memandu terus memecut. Di hospital, Serena di tempatkan di bilik ICU ekoran keparahan kecederaannya.

Masuk Hari kedua, keadaan Serena tak berubah. Dia masih tidak sedarkan diri dan terpaksa bernafas menggunakan respirator.

Itulah saatnya saya merasa cukup bersalah. Lalu petang itu, saya bacakan cerita pari-pari dalam suara yang kuat tetapi tersekat-sekat di sisi katil serena. Semakin kuat saya membaca, semakin merumbai air Mata.

Kekesalan berlabuh, tapi segalanya telah musnah. Mungkin Serena tidak dapat mendengar jalan cerita yang sangat diminatinya itu.. Keesokan harinya,Saya bacakan sekali lagi, masih dalam nada suara yang kuat.

Kemudian setiap Hari saya bacakan cerita itu ditelinga Serena, sementaraIsteri saya tak henti-henti menangis. Dia mungkin terlalu marah Dan kesal dengan tindakan saya terhadap Serena sejak seminggu yang lalu.

Masuk Hari ketujuh, sebaik saya mula membaca, Serena tiba-tiba membuka matanya perlahan-lahan. Saya nampak terlalu sukar untuk dia melakukan.

Bacaan saya terhenti, Air Mata merembes Dan saya usap-usap kepalanya. Beberapa ketika kemudian, Serena memejamkan semula matanya, pejam untuk selama-lamanya. Saya seperti terdengar suara Serena mengucapkan terimakasih kerana membacakan cerita itu padanya.

"Papa?? nanti bacakan cerita ini kuat-kuat pada Ina ya?" kata-kata Serenamasih terngiang-ngiang di telinga saya sehingga ke hari ini, walausetahunberlalu.

Hingga kini saya tertanya-tanya, apakah sedikit perhatian yangdiperlukanoleh seorang anak terlalu mahal untuk diberikan oleh seorang lelaki yangbergelar ayah? Saya tidak dapat menjawap, selain air mata yang tumpah.

THE END

2 comments:

rasp said...

Moralle, sedihnya baca crite tu kan. Kita berdoa janganlah kita lalai dengan tanggungjawab sebenar kita kan....

moralle said...

Rasp, tu lah, as parents ni tanggungjawab kite banyak kan to anak-anak, insyaallah kite cuba lah berikan yg terbaik for them.