Friday, March 28, 2008

ANAK KU..............

I dont know why I write all these, as I mentioned in my entry yesterday, there are things u can share with others and there are things that are to personal which u hv to keep it to your self. Whatever it is, I just felt like writing it and getting feedback.

Being a mother is not easy, especially when yr kids are growing up. Like me I have 2 daughters age 13 and 15, my son will be 4 yrs old this year. I can say that my daughters are filial but sometimes there are things that a mother like me felt that they have grown up so fast and you felt that they are not listening to you anymore. Every parents want the best for their childrens, to be perfect in all things, a perfectionist I can say. But can we as a parents achive that dream in our children ???????

As a working mother, I have to juggles my responsibilities cleverly between work, being a wife and the most important thing being a mother to my 3 kids. When things happened I felt so hopeless. I ask myself, di mana silapnye, what did I do wrong or semua ini adelah satu kesilapan yg tak di minta ???????????????? Anak adalah anugerah allah, and as a parents tanggungjawab kite pada anak-anak sangatlah berat. Kite harus memikul tanggungjawab ini walaupun kita sendiri terluka dan kecewa. Ianye tidak akan berakhir selagi kite masih hidup di bumi allah ini.

Mereka sentiasa berada di hati kita, walau bagaimana berat kesilapan yg di lakukan tetap kite harus dapat memaafkan mereka kerana di mata mereka hanye ade ibu dan ayah yg dapat menolong dan membimbing mereka selain allah. Tapi adakah cinta kasih ini dapat menolong mereka, dapatkah mereka membezakan baik dan buruk keadaan itu, "Ya allah, ku bermohon kepadamu, lindungi lah anak-anak ku dan pelihara lah mereka ya allah, sentiasa lah kau tunjukkan mereka ke jalan yg benar dan lurus, AMINNNNNNNNN"

Ini adelah keluhan hati seorang ibu yg terlalu banyak dugaan hidup, yg terpaksa di telan walaupun pahit rasanye, demi anak-anak yg di sayangi.






4 comments:

Ceera said...

betul2, tambah2 bela anak pompuan kan.. hiks... saya ni pun susah nak di jaga, tapi saya tetap la tahu mana baik and buruknye kan.. =P

i hope u daughters pun leh bezakan semua tu...

moralle said...

Ceera, insyaallah, zaman skarang ni susah kite nak predict lah, akak fening kepala ngan budak-budak ni.

Aien cute said...

sabar lah kak, itu satu ujian buat akak.. Kekadang tu Allah turunkan sebab kita pernah bagi susah kat mak ayah kita dulu. So, sebagai seorang anak, kita akan merasa n ingat orang tua kita.

Pernah tak kita terfikir, bila kita kena bala yang sama, kita akan cakap agaknya macam nie lah keperitan yang mereka alamai.

Sbg cth, bila mak kita ngandung n lahirkan kita.. bila kita berkahwin, ngandung n lahirkan zuriat sendiri... benda yang sama kita akan fikirkan, "macam nie ker mak kita bersusah payah lahirkan kita".

So, itu adalah satu pengajaran buat kita agar kita mendoakan kesejahteraan orang tua kita, n memberi nasihat kepada anak2 kita satu hari nanti.

Ahaks~ panjang pulak comment lynn hari nie.

moralle said...

Lin, memang betul ape yg u comments kan, kadang-kadang tidak secara langsung ini jugak mengingatkan akak ape yg ibu bapa akak alami dulu semasa membesarkan akak, tu lah sebabnye akak tak berputus asa, sebaik mungkin akak akan cuba juga membuat yg terbaik buat anak-anak akak. Thanks dear, cedih akak tau, mak pak dah tak de lagi ni, teringat lah pulak ngan meka.