Monday, September 1, 2008

..1ST DAY OF RAMADHAN...

Ouhhhhhhhh, so tiring, now baru nak relaks2 while blogging.........

Alhamdulillah, not so bad for our 1st day fasting, the kids pun alrite, steady jer, Aqil, hmmmmm nak try for 1/2 day but early morning dah mintak milk. Hubby pun alrite jugak cuma abt 4.30pm he got migraine, but alhamdulillah dapat jugak di teruskan.

We went out abt 10.30am, I hv to go and see my doctor, Arin and Aqil pun ikut sekali. While waiting to c my doctor, hubby brought Aqil to cut his hair and fetched kak Yana frm school, she has NPCC meeting. I'm still waiting for my turn when hubby came back to the clinic. While waiting tu we all discussed about what to hv for buka puasa. The kids nak makan ayam masak merah, okay lah jugak simple and easy.


I finished at 1pm, than we went to Andalus to register for Aqil madrasah for next yr. From Andalus we went to NTUC, I hv to buy ingredients for the masak merah.

Its already 3pm when we reached home. I'm so tired already, relaks a while than start to cook at 4pm.

At 5pm hubby went to buy kuih2 from CP Bazaar. Tak banyak yg di beli, not much choice according to hubby, he only bought keropok lekor and wadeh, lagipun I dah pesan dont over pulak beli, nanti tak makan, membazir.

Managed to take a short nap after cooking abt 45 mins gitu. When I woke up the girls dah prepared everything on the table. At 7.09 kite pun berbuka sama-sama dengan rezki yg sedia ada :)

After berbuka the kids pun sholat Maghrib with their daddy while I habiskan my work didapur.

Its school holiday for 1 week here in Singapore, but agaknya dah kepenatan the girls tuck-in very early, at 9.30 semua dah masuk tidur. Hubby and Aqil pun baru jer masuk tidur while me typing this entry.

Terjerit-jerit budak kecik tu suruh ibunya tidur, he says "ibu asal lambat tidur, ibu buat ape, nanti kan nak bangun sahur, nanti ibu ngantuk" hmmmmmm, can't concentrate with him mengomel kan ibunye. 2 to 3 times keluar masuk jengok I kat comp room, good nite kiss lah, hug lah, macam-macam yg he did just to disturb me ):

Actually my eyes pun dah memang kelat bangettt, ingat nak blog-hop kat uols nyer blog but my eyes tak mengizinkan pulak, will try tomorrow at work :) niteeeeeee to all...........






12 comments:

rasp said...

bestnya jadi ur kids dapat cuti 1 week tu...

betul tu tak perlu beli kuih muih banyak2..takut membazir je kan... my family jarang2 nak membeli kuih..jez kurma, maghrib then ngap terus :D

pandai ek aqil membebel..ikut perangai sapa tu :D

PerantauSepi1306 said...

wahhh bebudak tengah cuti skool yer... misti tak sabar je kan nungu nak buka posa tu...

hehehehehe mummyn aqil bangun sahru tak pagi ni ;D

Shopaholic Mama said...

Sis, yr ayam masak merah looks yummy!
We all pun jarang beli mcm mcm kueh, the main thing is kurma & drinks.

Usually 1st day of fasting is a bit tiring, migraine pun ade but alhamdullilah, pulled thru.

moralle said...

rasp, duk umah lah the two girls tolong ibunyer :)

We all pun normally buka nasi jer unless M ade rumah, he will buy kuih....

Oh itu seperti perangai ibunya lorrr....

moralle said...

perantausepi, bila nak dekat buka, semua dah ready kat meja makan, hehehe....

Oh ibunyer bangun lah sahur, nanti kesian budak2 tu pulak :)



mama, same-same lah kite, jarang beli kuih unless teringin betul..oh ayam masak merah tu resepi dari internet, I tried few times already caused memamg nice dan sonang, bulan puasa ni macam2 kan, semua penyakit datang, kenek lah tabah slalu :)

atty's said...

sedap2 semua nampak lauknya..

moralle said...

atty's, simple jer lah lauk nyer, bulan puasa ni siap lah buntu tak tau nak masak ape hari-hari :)

**KITE PUNYA** said...

Salam perkenalan

INteresting blog.. I have link yrs to mine

mmmm.. S'pore kat mana.. My hubby's relative kat teban garden ( if i spell it correctly .. kalu salah sowie)

Hope to C U raya nanti coz this year I raya kat sana

Kasawari said...

wah banyak tu juadah berbuka puasa.. leh antar sikit hari ni nanti ke Kulai.. he he..

Alhamdulillah tunaikan solat jemaah sekeluarga... errmm.. naper moralle tak joint sekali..

cuaca sejuk2 ni memang terasa lapar kan..

Kasawari said...

lupa plak.. wah Aqil Man United eh.. glory glory Man Utd.. he he

moralle said...

kite punya, salam perkenalan to u 2and thanks for dropping by :)

Nanti I link yrs to ok....

Betul lah spelling u, oh yer ker u beraya kat sini, sudi-sudi kan lah datang ke rumah I nanti, I'm at Woodlands jer tak jauh dari teban pun :)

moralle said...

kasawari, bulan puasa tak leh over sangat nanti membazir kan :)

Oh moralle bz lah kat dapur, actually when they nak berjemaah tak sempat-sempat I nak joint, when I masuk bilik dah berderet bapak ngan anak ):

Aqil tak de specific team, ape-ape pun dia support, hehehe...