Saturday, September 13, 2008

...NAIK ANGIN, BLOOD WENT UPSTAIRS...

I was super angry today, but now while typing dah a bit cooollllllll :)

The story goes like this, we all lived kat flat or rumah pangsa, I'm staying kat 6th storey, so my neighbour at 7th story ni memang slalu suka cari pasal ngan I, Chinese family. They hv a maid, n the maid sangat lah bodoh bangettt, sori terpaksa I gunakan this word, caused dah geram sangat.

Always the case of tak der otak....why I says that???? maid ni slalu hang clothes kat luar without drying it first, always basah2 dia jemur kat luar. My clothes yg kat luar which dah hampir2 kering, apelagi jadi basah lah kenek titisan air from their baju2. Few times it happened, hubby pun dah pernah naik to tell the couple, but still it happened.

Nak di pendek kan cerita yg angin ni, today it happened again. I keluarkan my baju2 yg dah almost kering caused ade matahari kat luar, bila i dah jemur, tiba2 air menitis dari atas. Guessed what???? i jenguk kat atas, tersidai seluar dalam, kain buruk and mop. I pun pekik lah kat maid bodoh tu, "oi bodoh ker ape, baju aku dah kering kau jemur kat luar kain basah, babi betul lah" my angry words lah ni............

"sori sori, ok ok", than she bawak masuk. Kejap lagi menitis lagi air2 ke bawah, I jenguk lagi, lah dia jemur balik kat luar..... oooooo I pun hilang sabar, bukak pintu terus naik atas .......betul2 nak uji kesabaran aku sey!!!!

I went up kebetulan their front door dah bukak pun, than the maid terjenguk muka kat pintu, I terus told her "kau jemur baju tak nampak ker baju aku kat bawah, baju aku dah nak kering, kau jemur baju tak spin dulu eh", "sori-sori", ha tu jer lah dia pandai cakap, sori tak habis-habis.....

I wanted to see the mam but she told me, "mam saya lagi tidur", tidur ker atau takut ngan aku caused dah few times kan kenek with me due to her stupidity ni.....okay fine, "mam kamu tidur, u tell her this will be the last time I'm going to tolerate it, the next time I'm going to make a complain" I purposedly jerit2 kan suara I so the mam can hear, I know she is not asleep, tapi dasar pengecut.....than I told the maid, "kamu faham tak saya cakap ape, muka jangan macam orang bodoh boleh tak", "yes yes saya faham"

Dah jerit2 I pun turun and check from my kitchen window if the maid dah bawak masuk yg basah2 tu semua.......dah pun......

Ni lah kalau duduk kat flat, if u got an unconsiderate neighbour this is what going to happen, sumtimes I felt macam nak duk rumah sebuah gitu, tapi apekan daya, belum berkemampuan lagi, ohhhhhhh bilakah masanye I can live in a landed property........dalam mimpi jer lah moralle :)

Story ni yg buat I anginnnnnnnnn bangettt this afternoon....after chit-chotting with my sis dah lepaskan geram, lega jugak, thank you my dearest sis....... you're just on time to coollllllll me down ........:)

Hubby just came back, now dah keluar balik to fetched kak Yana from Madrasah than he's going to Macdonald to buy for buka puasa.....simple buka puasa cause lepas maghrib we all nak keluar.........causeway now memang lagi jam teruk sangat, hopefully later tonight berkurangan lah sikit, boleh I masuk ke JB dengan sonang.

Untuk semua, "Selamat Berbuka"




9 comments:

Shopaholic Mama said...

sabar ye Sis. Jgn cakap rumah flat, rumah condo & landed pun boleh ade neighbour tak betul! mcm I pun ade selisih faham jugak with my neighbour sampai my hubby naik angin. But we all just try to avoid them kalau boleh walaupun sebelah rumah aje!

Angsana ade sale tak?

Kasawari said...

Aiyookkk garang sunggah tuan blog ni eh.. he he.. mesti kecut perut itu maid kat atas tu..

kat sana masih sidai baju pakai galah eh.. ermm seronoknya tgk dulu2 kat rumah arwah nenek kat geylang.. banyak galah2 terjulur kat belakang kan..

ermm.. sabar jer la ek.. tapi orait ler tu.. kasi dia tau saper jiran bawah dia ek..

Ceera said...

saya rasa kan kakkkk.. mam dia yang suh dia sidai balik kat situ tau.. hoho~ betul tak?? mula2 dah angkat, then letak balik.. compom mam dia yang cam taikkkkk gile2..

sabor eh..

dah kena maki pun, padan muka..

PerantauSepi1306 said...

hohohoho.. kalo saya pun saya hangenss.. siap putus2kan lagiks dawai penyidai dia, bleh... ala sama je sis moralle.. jiran seblah saya kalo siram buga tak hengatss.. abish keter saya pun disiram skaliks .. grrrrr.. sabor je lahhh

rasp said...

ni yg payah kalo berjiran dgn org yg enggak ada sivik! kkdg tu mau kena balik kat batang hidung they all baru nak tau peritnya kan...hampes tul! sabor sabor!

btw, hope tat ur trip tu JB tak teruk with the causeway nye jam...

**KITE PUNYA** said...

salam

oitt garangnya ... takutnya
s'pore kat mana dok?
Raya nanti kalau takde halangan mungkin ke sana..

mungkin blh met up nanti .. bg alamat yek ...

Ninie said...

eee..dulu i pun kena mcm ni masa duduk hostel hihi..tensionnn kan..takpe sabar sis...

moralle said...

mama,dah cukup sabar ni, tapi betul jugak ape yg u cakap, mana2 pun kita stay ader jer telatah and kerenah neighbour kan....if kenek my hubby pun memang lagi teruk....

Angsana biase2 jer, no sale ah, orang jer yg ramai bangett..


kasawari, ni dah tak leh nak sabar, orang itu dah overboard, kat sini masih ler pakai galah, cause nak taruk kat belakang kan dalam lobang tu, rumah kampung jugak best, pakai tali jer kan...


ceera, akak dah syak the same thing, memang si mam dia yg kurang tu yg suruh cause I dengar maid dia macam kenek marah bila she bring in back the baju2 in....puas hati dapat maki muka dia ...

moralle said...

perantausepi, kalau pakai tali confirm I putuskan, hehehe, so ni pakai galah I cuma jolok2 jer kat atas, kalau nasib tak baik ,jatuh lah baju dia kat bawah, hahaha...mana2 mesti ade neighbour camni yg tak der perasaankan ....

rasp, memang betul what u say, geram betul kan, Jb trip hmmm nanti i story mory k


kite punya, akak ni macam jer garang, tapi tak lah garang sangat, me duduk kat Woodlands dekat jer ngan custom, nanti akak Email address, jangan lupa singgah leh kite kenal2 kan.........


ninie, lebih dari tension, mesti nak slau bersabar if not burst out jugak :)