Sunday, September 7, 2008

..SAT BERBUKA MENU...WHAT IS LAKSA GORENG...

Happy Sun to all, today I felt very freshed and energetic. Yesterday slept very late chit-chotting with my sis yg so very far nun di KL, sampai tak ingat nak tidur :)

But still woke-up for Sahur as usual and after Sholat subuh back to sleep. I woke up very late, around 11.30am, ooooooo lama sudah tak bangun begitu lambat. When hubby called from work, the wifey still sleeping. The kids all dah bangun, Yana yg uruskan Aqil, mandi and gave him breakfast. Ibu masih membongkang kat katil :)

Today I wont be cooking much, asam pedas masih banyak lagi, yesterday semua makan Mee laksa goreng, my asam pedas tak laku, so today sure laku caused I m not going to cook anything else except fried vege only. But kuih-muih still hv I think, hubby told the kids, he will buy on the way home from work.

So relaks lah jugak today, later at 5 baru lah ke dapur. Ni pun baru jugak vacuum and mopping the house.

I cooked Laksa Goreng yesterday, so what is laksa goreng, ade 1 or 2 bloggers yr asked me what is it. Its the same as mee goreng but instead of using mee kuning yg banyak cholesterol itu kite substitute it with mee laksa. Lagipun tak muak sangat if u use mee laksa, for sure berpinggan u all tambah if use mee laksa compared to using mee kuning. Cara to fried sama macam u all nak fried mee goreng, but if possible lebihkan fish cake and udang, it taste better. If using mee Laksa, tak pakai daging pun ok, lebihkan jer fish cake and sayur.

I was chatting with my sis ni, while chatting tu I told her I lagi makan roti boyan, nak menghabiskan stock yg ade, nanti tak makan membazir pulak.

So she also asked me what is Roti Boyan, hmmm here in Singapore roti boyan is just like curry puff bentuknyer. Its round in shape and the inside is filled with potatoes and egg. Overall the kulit macam kulit epok2, kentangnyer di rebus than after that tumis with daun bawang, telur, pepper and sedikit perasa. The actual size of roti boyan is like the size of roti canai, but now ramai yg modified into smaller size so its easy to eat. Oh ya, it has to be eaten dengan sambal, ade sambal biase, ade sambal chilli sauce, tapi the actual sambal is using chilli merah, chilli sauce, a bit of petis and masak as usual sampai pekat.

Lucky jugak sempat snap photo of the roti boyan yg tinggal satu before I ngappp.............

Now nak show budak yg handsome ni, I snap his photo while sleeping, he dah very ngantuk sangat, but suruh sleep still tak nak, at last c what happened ....................

K lah enough of the sesi suai kenal makanan, now I want to finish with my blog-hop before I start with my work kat dapur......





18 comments:

Shopaholic Mama said...

wow ade sesi kenalkan roti boyan pun? selalunya i eat with sambal tumis aje

moralle said...

mama, for our sis nun jauh tu, she wants to know ape itu roti boyan, syokkk kan roti boyan with sambal, powerrrrrrr :)

eedany said...

Roti Boyan tu lebih kurang macam karipap ek kak? cuma bentuknya jer bulat...

macam sedaplah kari akak... nampak kaw-kaw.

:)

Ceera said...

laksa goreng, 1st time gak saya dengar nie.. hiks.. gitu rupenya.. kang kasik la resepi.. mana tau satuuuuuuuuuu hari nanti tetiba saya TERrajin ke kan.. huhu

Mommy Lily said...

wow ada resepi baru la..;laksa goreng. never heard about it..tp blh cuba tu nanti...tq

karipap bulat tu ade jgk pernah nmpk kt kedai kt sini

slmt berbuka moralle...sedap mkn asam pedas ye hari ni

:: p R i n c E s S _ N :: said...

nk try jgak laa nti laksa grg...yummy....roti boyan..cm besh jerkk...da la N ni sokak mende ala2 karipap...

rasp said...

ooooiiihhh syioknya dpt bangun lewat ek sib baik tak terlajak sahur *wink wink*

ooooo baru lah ku tahu rupanya itu roti boyan *ahaks* mmg mcm karipap... & the laksa goreng looks very superlicious ... asam pedas u nampak kaw aaaaa...sure sehingga menjilat jari kalo i makan :D

moralle said...

eedany, roti boyan sama macam curry puff, kulit nyer serupa,inti pulak instead of curry puff inti kentang kari, tapi roti boyan kentang with telur and lada putih.


ceera, bleh lah gorengkan ciput laksa goreng untuk buka puasa tahun depan :)

moralle said...

mommy, try lah sodap tau laksa goreng, tak muak.

kat sana di panggil sama ker roti boyan??? my family memang suka asam pedas, favourite :)


n, try lah next time tak yah pakai mee kuning, banyak cholesterol :)

moralle said...

rasp, kalau tak sadar kesian pulak the kids :)

roti boyan ni memang sedap, nanti if u come down here leh lah i masakkan my speciality, asam pedas, hehehe........

Kasawari said...

first time dtg sini dari opis ni.. he he..

amboi.. naper letak gambo asam pedas ikan bawal tu.. gambar itu telah merangsang jiwa ku ini lantas meggeletar urat perutku.. he he

ohh itu ghupanya laksa goreng.. bagus jugak idea tu kan.. nanti nak suruh Linda buat ar..

PerantauSepi1306 said...

hmmm kalo camtu deskripsinye pernah la gak blasah roti boyan ni... very the deliciouslah...

kesian kat abg ensem tu.. tido dudk lagi dok nunggu mamanye ke?

**KITE PUNYA** said...

salam,

Roti boyan....
1st time dengar nie...

atty's said...

1ST TIME DGR..LEPAS TU TGK GAMBO..

LEH TRY NANTI..

moralle said...

kasawari,ni kes free ker tak der keja kat office :)

kalau bulan puasa makanan aper pun akan buat urat perut geletar...suruh lah Linda try laksa goreng, sodap mesti bertambah u makan nanti......



perantausepi, so kat sana adelah roti ni, tapi di panggil ape ek, sama ker panggilannyer...

mamanyer kat sebelah jer lagi watch TV, dia dah melentok tidur, hehehe........

moralle said...

kita punya, nanti u datang S'pore leh lah cari roti boyan, hari2 pun ade jual bukan bulan posa jer :)


atty's, try k jangan tak try, rugi lorrr :)

Ninie said...

a'ah laa 1st time tau ada roti boyan & laksa goreng ni...sedapnyaaa nmpak..

moralle said...

ninie, cubalah, tukar2 resepi, sangat enak, but for roti boyan not sure kat sana ade tak :)