Friday, September 12, 2008

...RECIPE...

Diam tak diam dah nak masuk 12 days kite berpuasa kan, so I think ramai yg sekarang lagi bz mzzzzz thinking about persiapan unntuk Aidil Fitri yg tak lama lagi akan menjelang tiba. Things on the list tak lain tak bukan, baju raya, langsir raya, new furnitures and yg important sekali Hari Raya goodies. Most of us ni working mothers will just buy those yg dah ready jer kat kedai, kuih tunjuk2 gitu, but sumtimes ade jugak yg masih terlarat nak buat sendiri..... lagipun tak semua yg dijual sedap2 belaka......ade yg tengek, ade yg rasa sama cuma pattern jer lain2, so inilah issue nyer yg slalu di hadapi if kite buy ready made cookies or cakes.

Soooooo di sini moralle nak tempekkan resepi sonang banget. I was browsing through for simple2 resepi and I came across resepi yg sangatlah2 simple untuk di cuba for all. 1 of my hobby is to collect resepi, not only collect sahaja tau, I even tried it, if its nice, I will keep it for future.....hobby sampingan. But if penyakit M melanda, I will just keep it and try when the M is gone :) There r few places that I often visit like fotopages/wordpress/blogspot to hunt for recipes and even sumtimes learn from all these people tips and so on....

K lah, tak nak buang masa uols semua, here it goes.............CHOCOLATE CHIP AND CRANBERRY SHORTBREAD


(makes around 24 cookies - depending on the size)

140g plain flour, sifted
2 tbsp cornflour
55g caster sugar
115g butter, diced
90g chocolate chips
40g dried cranberries

1. preheat the oven to 160 degrees celsius. sift the flour and cornflour into a bowl, add the sugar and stir to combine. using your fingers, rub the butter into the mixture. add the chocolate chips and dried cranberries and stir well.

2. shape into balls (refrigerate for a while if dough is too soft) and arrange on ungreased cookie trays. bake for 10 minutes or until sides of cookies are brown. allow cookies to stand on tray for a couple of minutes before cooling on a wire rack.

the beautiful thing about this recipe is that you can practically add anything - M&Ms, orange/lemon zest, diced dried apricots, chopped dark chocolate… the resulting cookie is really crisp and buttery.

SELAMAT MENCUBA.............. :)





14 comments:

rasp said...

sis, thx for the recipe..

better still, u buat then u jual lah kat i, tapi rege fwen2 lah iye :D

ni kes virus M siap caps, bold & underline tau...

moralle said...

rasp, aduh aduh kalau I buat susah nak post ni, u kenek lah ambil kat umah I yg jauh di sini, hehehe....harga bisa di runding kok :)

so yr M lagi terror than my M...

Shopaholic Mama said...

rumah I dekat lagi kan? no need passport or stamp pun - ezlink card only!!!

atty's said...

nyammie

~Eila @ Along~ said...

sis..baru je papgi td tgk Chef Wan buat kuih ni..tup2 sis bg recipe..mmg senang dan mudah..rase cam nak try la nanti...sebelum M dtg..baik buat kan..hehe

moralle said...

mama, oh yer ker, hmmmm camner ek, nak tolak susah, tak tolak pun susah, hehehe....


atty's, looks yummilicious kan, moralle nak try this wkend....


eila, yer ker, tu lah memang senang bangett, should try tau dear, kalau u yg try dulu leh lah u comments :)

Eida said...

bagus ni.. boleh try.. setiap tahun biskut yg sana jer.. boring jugak.

moralle said...

eida, cuba lah jangan tak cuba, moralle pun ingat nak cuba, feedback yg i dapat, this cookies sodap :)

Ceera said...

wooooooo..

kalau ada umah sendri dah nie, memang saya try resepi nie.. skang, malas plak.. la la la~

moralle said...

ceera, simpan jer kot nanti dah ade rumah sendiri leh lah try, buttt kalau nak bikin skarang bagus jugak, dah tu kasi bakal mentua satu botol :)

rillys said...

tq sis!
hepi wiken to u ;)

moralle said...

rillys, hapy wkend to u 2 :)

tiffany said...

kak, thnx 4 e recipe... n it reminds me of one recipe i owe u... i'm not simply forgetting it, just tak menyempat2 nak emailkan... but i'll put e recipe later in my blog k... n for that, i nak kne buat dulu ni today or esok... hehe...

m sooo gonna try ur recipe... thnx ya sis!!!

moralle said...

shieda, its ok dearie, i copy from yr blog jer once u dah post it, once u try this recipe, let me know the outcome, but it should be noice....