Monday, September 8, 2008

...TERHARU...

Monday bz as usual, my bluesssss started after reading my boss emails. Not 1 or 2 but a list of it, to do list, urgent list and its all from the big boss ):

So since morning I ws bzinggggg doing what the big boss wants following his list one by one. Now almost done 1/2 of it.

Why I felt so terharu???? while I was doing my work, my handphone rang. The no. was not familiar but I still answer the call.

"Assalammualaikum ibu" the voice sounds very familiar........
"Waalaikumsalam" saper ni...............
"Ini busu lah ibu"........(busu is my husband youngest sister, all my ipar duai address me as ibu, caused my kids panggil I ibu, they all prefer to call me that supaya lebih mesra)

Than she cried, I terus tergamam not sure why and furthermore I macam shocked to received her call.

Ade masaalah peribadi yg I cannot elaborate here cuma memang me and my in-law family not in good terms. I dont know where it all started, but I knew I dah menjadi menantu yg terbaik dan kakak ipar yg terbaik, tapi tetap jugak di pandang serong pada mata mereka. I sanggup bergadai nyawa dan harta demi mereka but still.........its very difficult for me to elaborate here but sesungguhnye ALLAH tu maha mengetahui segalanye. Walau ape pun balasan yg I terima from them I redha kerana I tahu satu hari nanti pintu hati mereka akan terbuka dan melihat kebenaran, insyaAllah.

Back to my youngest sis in-law, we were in talking terms 1 yr ago, but I'm not sure how and why it happened, she made me very angry dengan menipu I during Hari Raya last year, in-front of me she was so nice to me and behind me she 's the same with her other sister that I hv not been talking with for so many years. But sincerely I hv no regrets not talking to my other sis in-law, caused she is someone yg tak mengenang budi, she deeply hurt me n her brother (my hubby) times and times again. We are always there for her but she never ever once jaga perasan me and my hubby, she never appreciated it. We gave up on her, me and hubby cuma berharap that one day she and her husband will sujud depan us and mintak maaf..............

Mungkin ini dugaan for me and hubby untuk menghadapi manusia seperti ini. Walau apepun I still respect my MIL and FIL and slalu mendoakan yg terbaik untuk mereka walaupun mereka selalu menyalahkan me and my hubby. Kami slalu berdoa agar satu hari nanti my MIL and FIL di beri petunjuk oleh ALLAH swt, di mana mereka akan tahu yg mana benar dan yg mana tidak, insyaallah.

I selalu berdoa supaya kami sekeluarga akan bersatu lagi seperti dulu. Sumtimes rasa sedih selalu menghantui my life, but hubby slalu beri perangsang to me walaupun yg melakukan ini semua adalah darah daging dia sendiri. Tak putus-putus I berdoa setiap mengerjakan Sholat supaya keadaan akan menjadi seperti dulu lagi. I missed them thou and I missed all my anak2 sedara sebelah my hubby, mereka semua dah besar2 sekarang. And I'm also sad caused my kids kehilangan kasih-sayang makcik2 nyer and also their atok and nenek.

I told my sis in-law just now to call me back tonight caused I m soooooo bz with my work and hopefully all will be ok for me and her, for the time being.

Mungkin ini semua berkat bulan Ramadhan and my doa's yg tak pernah putus2 untuk mengembalikan my sis in-law and my parents in-law back to me, walaupun mereka menyakiti hati kami sekeluarga but still kami tak menyimpan dendam walaupun hati kami terluka dengan perbuatan mereka terhadap kami. Me and hubby telah menyingkirkan perasaan marah dan dendam itu jauh dari lubuk hati kami kerana kami mahukan yg terbaik untuk semua, lebih-lebih lagi untuk my hubby, supaya dia kembali mesra with his adik beradik kerana dia adelah anak yg tua dalam keluarga.

Betapa tersiksanya batin I bila membuat entry ni, I hv to stop here, my eyes are filled with my warm tears now, batal pulak puasa nanti, mudah-mudahan semuanyer akan berakhir di AIDIL FITRI nanti, insyaAllah






18 comments:

PerantauSepi1306 said...

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul... i hope you'll find the happiness u're searching for soon sis... insyaallah berkat kesabaran akan membawa kebahagiaan akhirnya...take care, k.

** sebak jap baca entry ni **

Shopaholic Mama said...

Sis, I hope I hear good news, insyaAllah, in yr next entry & I cant wait to read it. I cant imagine kalau family sendiri tak berdamai but I will pray that all will end well for you & yr family as what you have been hoping for.

rillys said...

:(..so sad to hear that
..but i know deep inside ur heart
there's strengthness that could
make u be strong to face all this

hopefully everything will be ok
raya nnti..should be a very blessed
aidilfitri then..aminn

rasp said...

sis! sebak i membaca tau. i do hope that things will work out for you & ur in laws family and that this aidilfitri will bring a meaningful one to your family.. insyaAllah..kita sama-sama doakan iye!

moralle said...

perantausepi, thanks dearie, rasanyer 19 yrs dah cukup i menanggung segalanyer, I pun slalu mengharapkan yg terbaik for us...


mama, me to hope that everything will be ok and that I will post a happier entry after this or insyaallah on Aidil Fitri itself :)

moralle said...

rillys, thanks dear, strength yg ade dalam diri I will always jadi lemah bila nak menjelang raya, but I knew, selagi I bernafas i akan sentiasa tabah :)


rasp, ketabahan hati I selalu tergugat bila saat Ramadhan dan menjelang Aidil Fitri, me to hope that everything will be over soon and it will never happened again...so that me and family can leave peacefully, thanks dearie for your doas....

atty's said...

sedih atty baca ...mungkin ade hikmah....sabar ye ..

moralle said...

atty's, thanks dearie, mudah-mudahan :)

Aien cute said...

erm... sedih pulak aien baca.
jangan sedih2 nyer, insya'Allah kalau umor panjang.. time syawal menjelmalah yang sesuwei menziarahi sesama kita.

berjumpa sebagai pengubat rindu.. mengeratkan sillaturrahim diantara yang menjenguk dan di jenguk. Besar pahalanya.

Ceera said...

ala kak.. takmo ah sedih, kan saya dah sedih sama.. huhu..

dibulan yang mulia nie.. sangat molek la kita bermaaf2an kan kak...

=P

iNi DunIakU said...

keberkatan Rmadahn mmg xble disangkal..

apa pun i wish da besh 4 u n ur family...

Gembo said...

Mrs Gembo: Thanks for dropping by our blog.. Sorry to hear about ur in-laws.. Sabar je.. Insya'allah..berkat doa..things will work out in the end..ingat je..every cloud has a silver lining...

zie said...

Kak Moralle,

Sabar yer, dugaan semua nie. Zie doakan yang terbaik buat Kak Moralle sekeluarga.

Biarlah mereka nak kata apa, yang penting kita tahu kita tak bersalah.

Tabah yer Kak.

moralle said...

aein, thanks dear, that is what we did every yr, visiting and minta ampun dan maaf, walaupun perubahan tak jugak kite temui, kami tetap Redha.


ceera, ah ah lah laling, actually tak nak lah sedih2, tapi tergugat perasaan bila dapat phone call yg tak di duga, mungkin ade hikmahnyer kan :)

moralle said...

dila, bulan ramadhan slalu membawa berkat, insyaallah, mudah-mudahan ape yg diharapkan tercapai :)


Mrs Gembo, thanks for dropping by and thanks again for such a lovely phrase, insyaallah I jugak slalu mendoakan yg terbaik untuk kami sekeluarga :)

moralle said...

zie, thanks laling kerana memberi kata semangat yg sangat akak harapkan sekarang dari semua kawan2 yg sangat bermakna.........

Lily Satrina ® said...

sis moralle : al-kisahnya macam sama saja. kena tulis dalam bahasa melayu sbb takut inlaws baca. sbb tu tya hampir gila meroyan, being first-time mother isnt easy. tinggal pulak dgn mertua yg tak tahu nak tolong. lebih-lebih lagi masa tengah pantang ni. saya jadi gila. nasib baik ada suami yg tak jemu nak bagi nasihat. mereka tak jenguk my baby, nak dukung my baby pun taknak. saya tak keluar bilik, unless kalau nak pergi kitchen atau toilet. hari-hari tya nangis, sampai hari ni. dah masuk 3 minggu pun. suami tya cakap, kita buat cara kita. saya pun tak faham, apalah salah saya. hodoh ke saya ni? jahat ke saya? apa yg tak kena dgn baby saya? saya rasa baby saya cantik sgt, mungkin tak cantik pd pandangan mereka kot. jadi, suami saya suruh saya balik Malaysia insyaAllah akhir bulan ni. rasa lega sgt, apapun Sis Moralle, tabahkan hati. Kita tak rugi sesen pun. Tya harap di bulan yang mulia ini, mereka2 yg telah melukakan hati kita, akan terbuka pintu hati mereka..menilai yg mana kaca dan permata..it's very sad, i understand. i wish i am as strong as you. Love is sent frm London

moralle said...

tya, kite seperahu :) yg tabah k dearie. Mudah-mudahan ALLAH bukak kan pintu hati mereka supaya melihat dan mendengar rintihan kite. Its hard thou, but as long suami kite masih disisi kite dan menyayangi kite, I think itu yg paling penting sekali. So u b going back to Malaysia end of this mth??? I think its good for u to just to get away for the time being.

take care dearie, jangan putus2 berdoa demi untuk dirimu, suamimu and yr lil angel, muachhhhssss, love frm kak moralle :)